Suflet salzburski

Avatar photo
1 grudnia 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 50 dag śliwek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 litra soku jabłkowego
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka obrana z 1/2 cytryny
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 4 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • 4 dag cukru pudru
  • 4 dag mąki

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, do garnka dodać 3/8 litra soku jabłkowego. Dodać cukier, śliwki, korę cynamonową oraz skórkę i sok z jednej cytryny. Gotować  3 minuty. Pozostały sok wymieszać z sosem waniliowym przyrządzonym z 1/2 opakowania budyniu waniliowego i 0,5 litra mleka. Wlać do garnka, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, usunąc korę cynamonu i skórkę cytrynową. Sos śliwkowy odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubijać mikserem na pianę, powoli dosypując cukier puder. Pianę z białek ostrożnie połączyć z utartymi żółtkami. Na końcu wmieszać przesianą mąkę. Formę wysmarować tłuszczem. Przełożyc do niej masę formując 3 stożki. Suflet wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec około 25 minut. Uwaga w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piecyka, bo ciasto opadnie. Gotowy deser oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem śliwkowym od razu po przyrządzeniu.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.