Suflet salzburski

1 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 50 dag śliwek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 litra soku jabłkowego
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka obrana z 1/2 cytryny
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 4 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego Delecta
  • 4 dag cukru pudru
  • 4 dag mąki

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, do garnka dodać 3/8 litra soku jabłkowego. Dodać cukier, śliwki, korę cynamonową oraz skórkę i sok z jednej cytryny. Gotować  3 minuty. Pozostały sok wymieszać z sosem waniliowym przyrządzonym z 1/2 opakowania budyniu waniliowego i 0,5 litra mleka. Wlać do garnka, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, usunąc korę cynamonu i skórkę cytrynową. Sos śliwkowy odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubijać mikserem na pianę, powoli dosypując cukier puder. Pianę z białek ostrożnie połączyć z utartymi żółtkami. Na końcu wmieszać przesianą mąkę. Formę wysmarować tłuszczem. Przełożyc do niej masę formując 3 stożki. Suflet wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec około 25 minut. Uwaga w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piecyka, bo ciasto opadnie. Gotowy deser oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem śliwkowym od razu po przyrządzeniu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...