Suflet salzburski
- 50 dag śliwek
- 10 dag cukru
- 1/2 litra soku jabłkowego
- mały kawałek kory cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka obrana z 1/2 cytryny
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 4 jaja
- opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 4 dag cukru pudru
- 4 dag mąki
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, do garnka dodać 3/8 litra soku jabłkowego. Dodać cukier, śliwki, korę cynamonową oraz skórkę i sok z jednej cytryny. Gotować 3 minuty. Pozostały sok wymieszać z sosem waniliowym przyrządzonym z 1/2 opakowania budyniu waniliowego i 0,5 litra mleka. Wlać do garnka, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, usunąc korę cynamonu i skórkę cytrynową. Sos śliwkowy odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubijać mikserem na pianę, powoli dosypując cukier puder. Pianę z białek ostrożnie połączyć z utartymi żółtkami. Na końcu wmieszać przesianą mąkę. Formę wysmarować tłuszczem. Przełożyc do niej masę formując 3 stożki. Suflet wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec około 25 minut. Uwaga w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piecyka, bo ciasto opadnie. Gotowy deser oprószyć cukrem pudrem, podawać z sosem śliwkowym od razu po przyrządzeniu.