Suflet czekoladowo-waniliowy
Artykuł zewnętrzny
Puszysty i wyjątkowy suflet czekoladowo-waniliowy. Robię go na specjalne okazje. Jego smak zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady
– kostka masła
– 5 dkg mąki pszennej
– 5 jajek
– 15 dkg cukru
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– laska wanilii
Wykonanie:
Wanilię drobno siekamy. Czekoladę rozpuszczamy nad parą. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy wanilię i masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do żaroodpornej miski.
Jajka ubijamy z cukrem. Do czekolady dodajemy masę jajeczną. Wsypujemy mąkę i proszek, całość delikatnie mieszamy. Przykrywamy i na 5 godzin wstawiamy do lodówki. Następnie wyjmujemy i po krótki czasie wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 15 minut.