Strogonoff wieprzowy

29 maja 2011, dodał: paulaaaad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 łyżeczki oleju rzepakowego

0,5 kg steków pokrojonych w cienkie plasterki

1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki

250g pieczarek

2 ząbki czosnku,

200 g mięsa mielonego

1 łyżka mąki

2 szklanki bulionu

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

sól i czarny pieprz

2/3 szklanki greckiego jogurt beztłuszczowy

1 kg makaronu

4 łyżeczki mielonej świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Upiec wieprzowinę na rozgrzanym oleju aż zbrązowieje ze wszystkich stron, około 10 minut. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować, mieszając, aż będą miękkie i półprzezroczyste, około 3 minuty. Dodać grzyby i czosnek i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie, ok. 8 minut. Wyłożyć do garnka połączyć z wieprzowiną i wymieszać. Posypać mąką i mieszać, aż dobrze się połączą. Dodać bulion, wino, sól i pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu aż do zgęstnienia 5 minut. Wymieszać z jogurtem i gotować przez 1 minutę. Połączyć z makaronem i dekorować natką pietruszki.

file1306659164