Strogonoff wieprzowy

29 maja 2011,
dodał: paulaaaad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 łyżeczki oleju rzepakowego

0,5 kg steków pokrojonych w cienkie plasterki

1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki

250g pieczarek

2 ząbki czosnku,

200 g mięsa mielonego

1 łyżka mąki

2 szklanki bulionu

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

sól i czarny pieprz

2/3 szklanki greckiego jogurt beztłuszczowy

1 kg makaronu

4 łyżeczki mielonej świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Upiec wieprzowinę na rozgrzanym oleju aż zbrązowieje ze wszystkich stron, około 10 minut. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować, mieszając, aż będą miękkie i półprzezroczyste, około 3 minuty. Dodać grzyby i czosnek i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie, ok. 8 minut. Wyłożyć do garnka połączyć z wieprzowiną i wymieszać. Posypać mąką i mieszać, aż dobrze się połączą. Dodać bulion, wino, sól i pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu aż do zgęstnienia 5 minut. Wymieszać z jogurtem i gotować przez 1 minutę. Połączyć z makaronem i dekorować natką pietruszki.

file1306659164



FORUM - bieżące dyskusje

Ciasta naszych babć
Mi babcia przede wszystkim kojarzy się z serowymi oponkami, a one z nią....
Alergia?
Jednak jakość powietrza jest szalenie ważna... Dobrze, że dzieciakowi przeszło, zanim się utrwaliło...
Cienie do oczu
Kolorówka to niestety coś kosztem czegoś. Takie "urozmaicanie" wyglądu nie jest dla nas czymś...
Cienie do oczu
W życiu ich nie chcę - wolę miec zdrowe oczy niż narażać...