Steki wieprzowe z bananami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 75 dag mięsa wieprzowego bez kości /schab, polędwiczki, od szynki/,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
- pieprz czarny mielony Prymat,
- 1-2 banany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 dag masła,
- 10 dag sera rokpol lub innego pleśniowego,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przyrządzanie:
Mięso pokroić na plastry i lekko rozgnieść je ręką / nie zbijać/. Z oleju, miodu, przyprawy uniwersalnej Kucharek i pieprzu przygotować marynatę i włożyć do niej kawałki mięsa. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na tyle części ile jest kawałków mięsa i skropić. Banany ułożyć na posmarowanej masłem tacy aluminiowej. Kawałki sera ułożyć na bananach i posypać orzechami. Banany lekko podpiec i odstawić na bok. Mięso ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 min z każdej strony. Pod koniec pieczenia mięsa ułożyć na nim banany z serem i piec jaszcze chwilę. Podawać z bułką i surówką.