Stek z Sommerset
Składniki :
- 4kotlety schabowe z kostką po 10 dag każdy
- 2 cebule
- 3-4 średnie jabłka
- 2/3 szklanki Iris cider ( cydru irlandzkiego )
- sól
- pieprz mielony
- 1 kostka bulionowa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 – 2 łyżki mąki
Kotlety obsmażyć na rumiano po 5 minut z każdej strony . Przełożyć do brytfanki . Posolić , popieprzyć . Cebule drobno usiekać i poddusić na tłuszczu od smażenia mięsa . Jabłka pokroić w grube plastry bez obierania i wycinania gniazd nasiennych . Dołożyć do podduszonej cebuli . Obsmażyć z obu stron . Chwilę dusić . Przełożyć cebulę i jabłka na steki . Na patelnię wlać cydr i dusić aż trochę odparuje. Sosem zalać mięso . Brytfankę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika . Piec pod przykryciem 30 minut. Zdjąć folię i piec przez 20 -30 minut aż mięso będzie miękkie i rumiane , a sos odparuje wystarczająco . Doprawić dodając kostkę bulionową . Jeśli trzeba można sos zagęścić odrobiną mąki .
W wersji polskiej .Do natarcia mięsa użyć 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki mielonej, 1 łyżeczkę curry, czosnek ( 2 mini kostki czosnkowe Knorra ), 2 łyżki sosu sojowego , 2 łyżki oliwy. Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce . Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki . Na tłuszczu ze smażenia zeszklić 3 usiekane w ,, piórka „ cebule , a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka pokrojone w grube plastry . Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu ( cielęcego ). Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę . Odkryć folię . Dołożyć utarte na grubej tarce jarzynowej ½ dużego jabłka . Dusić jeszcze 30 minut . Sos zagęścić ( Np. 1 torebką sosu ciemnego do mięs Knorra lub brązową zasmażką ).
nadesłane: Babciagramolka