stek wieprzowy z jabłkami

28 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny



Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie

 

Czas przygotowania: 25 min

Ilość porcji: 4

 

Sposób przyrządzenia

Mięso pokrój na 30 plastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso. Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło. Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz. Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.

 

Lista zakupów:

  • 600 g wieprzowiny (chudej)

  • 0,25 l soku jabłkowego

  • 4 jabłka

  • 100 g cukru

  • 80 ml oleju

  • 60 g masła

Przyprawy KAMIS:

  • 30 g Przyprawy do potraw z grilla Klasycznej

  • 18 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite

  • 1 łyżka Marynaty Staropolskiej

  • 1 łyżeczka Octu Jabłkowego

    źródło: www.kamis.pl