stek wieprzowy z jabłkami
Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Sposób przyrządzenia
Mięso pokrój na 30 plastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso. Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło. Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz. Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.
Lista zakupów:
-
600 g wieprzowiny (chudej)
-
0,25 l soku jabłkowego
-
4 jabłka
-
100 g cukru
-
80 ml oleju
-
60 g masła
Przyprawy KAMIS:
-
30 g Przyprawy do potraw z grilla Klasycznej
-
18 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite
-
1 łyżka Marynaty Staropolskiej
-
1 łyżeczka Octu Jabłkowego
źródło: www.kamis.pl