Stek w sosie pieprznym
Składniki:
– 4 wołowe steki (polędwica, antrykot)
– 3 ząbki czosnku
– oliwa
– 5 dag masła
– 1 szalotka
– kieliszek białego wytrawnego wina
– 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy (lub suszony)
– opakowanie śmietany 18 %
– cukier
– sól, pieprz
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, każdy kawałek skropić oliwą z oliwek, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem, włożyć do naczynia, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Na sos posiekać szalotkę, udusić na maśle, dodać wino i zmielony pieprz, gotować aż sos odparuje – zmniejszy objętość o połowę. Do sosu wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać aż sos stanie się gęsty, przyprawić solą, pieprzem, i cukrem. Steki oczyścić z czosnku i usmażyć na oliwie, trzymać w cieple, na koniec polać sosem gorące steki.