Starowierskie pierogi z ziemniaków z pieca | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Starowierskie pierogi z ziemniaków z pieca

25 lutego 2014, dodał: koszka
Artykuł zewnętrzny

Prosty przepis na pierogi z pieca, którego głównym bohaterem jest ziemniak. Nie jest tym razem składnikiem farszu – z niego powstanie ciasto. Przepisu nauczyłam się w małej Starowierskiej wiosce na Podlasiu, skąd pochodzi moja mama. Starowierzy to mniejszość etniczna i religijna, przybyła z Rosji na tereny Polski już w XVIII wieku. Warto zapoznać się z bogactwem ich kultury. Prostym sposobem aby zasmakować tej różnorodności jest wypróbowanie przepisu na jedno z ważniejszych dań ich kuchni :)

Ciasto:

1 kg ziemniaków

około 0,5 kg mąki pszennej

1 jajko

sól

Ziemniaki gotujemy (najlepiej w mundurkach), studzimy, obieramy i mielimy. Dodajemy surowe jajko i ugniatamy ciasto dosypując mąkę oraz szczyptę soli. Nielepiące się i ścisłe ciasto formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Formujemy placki i nakładamy farsz. Sklejamy brzegi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Propozycje farszów, jakie robiła moja babcia:

1. Farsz z kapusty:

0,5 kg pokrojonej kapusty kiszonej i 1/4 główki białej poszatkowanej kapusty

1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 rozmarynu, liść laurowy, pieprz

kilka łyżek oleju do smażenia

Kapustę kiszoną płuczemy (jeśli jest zbyt słona) i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając,  dorzucamy kapustę białą oraz przyprawy. Smażymy razem około 30 minut, często mieszamy.

2. Farsz z marchewki:

3 duże marchewki

2 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut. Przygotowujemy klasyczną zasmażkę z masła i mąki, powoli mieszamy z marchewką.

3. Farsz z twarogu:

0,5 kg twarogu

1 jajko

sól, pieprz

Do twarogu wbijamy jajko i mieszamy ze szczyptą soli oraz pieprzu – gotowe – nakładamy na pierogi pieczemy!

4. Farsz z grzybów:

1 kg grzybów (najlepiej podgrzybki i prawdziwki)

2 cebule

2 łyżki masła

łyżka oleju

sól, pieprz

Podsmażamy cebulę, po paru minutach dodajemy przebrane, opłukane i pokrojone grzyby. Dodajemy sól, pieprz oraz masło i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

 

file1393351655



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Starowierskie pierogi z ziemniaków z pieca

  1. avatar pelusza pisze:

    Mama z Gabowych Grądów czy z Boru? ;)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...