Starowierskie pierogi z ziemniaków z pieca

25 lutego 2014, dodał: koszka
Artykuł zewnętrzny

Prosty przepis na pierogi z pieca, którego głównym bohaterem jest ziemniak. Nie jest tym razem składnikiem farszu – z niego powstanie ciasto. Przepisu nauczyłam się w małej Starowierskiej wiosce na Podlasiu, skąd pochodzi moja mama. Starowierzy to mniejszość etniczna i religijna, przybyła z Rosji na tereny Polski już w XVIII wieku. Warto zapoznać się z bogactwem ich kultury. Prostym sposobem aby zasmakować tej różnorodności jest wypróbowanie przepisu na jedno z ważniejszych dań ich kuchni :)

Ciasto:

1 kg ziemniaków

około 0,5 kg mąki pszennej

1 jajko

sól

Ziemniaki gotujemy (najlepiej w mundurkach), studzimy, obieramy i mielimy. Dodajemy surowe jajko i ugniatamy ciasto dosypując mąkę oraz szczyptę soli. Nielepiące się i ścisłe ciasto formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Formujemy placki i nakładamy farsz. Sklejamy brzegi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Propozycje farszów, jakie robiła moja babcia:

1. Farsz z kapusty:

0,5 kg pokrojonej kapusty kiszonej i 1/4 główki białej poszatkowanej kapusty

1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 rozmarynu, liść laurowy, pieprz

kilka łyżek oleju do smażenia

Kapustę kiszoną płuczemy (jeśli jest zbyt słona) i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając,  dorzucamy kapustę białą oraz przyprawy. Smażymy razem około 30 minut, często mieszamy.

2. Farsz z marchewki:

3 duże marchewki

2 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut. Przygotowujemy klasyczną zasmażkę z masła i mąki, powoli mieszamy z marchewką.

3. Farsz z twarogu:

0,5 kg twarogu

1 jajko

sól, pieprz

Do twarogu wbijamy jajko i mieszamy ze szczyptą soli oraz pieprzu – gotowe – nakładamy na pierogi pieczemy!

4. Farsz z grzybów:

1 kg grzybów (najlepiej podgrzybki i prawdziwki)

2 cebule

2 łyżki masła

łyżka oleju

sól, pieprz

Podsmażamy cebulę, po paru minutach dodajemy przebrane, opłukane i pokrojone grzyby. Dodajemy sól, pieprz oraz masło i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

 

file1393351655