Starowierskie pierogi z ziemniaków z pieca

25 lutego 2014,
dodał: koszka
Artykuł zewnętrzny

Prosty przepis na pierogi z pieca, którego głównym bohaterem jest ziemniak. Nie jest tym razem składnikiem farszu – z niego powstanie ciasto. Przepisu nauczyłam się w małej Starowierskiej wiosce na Podlasiu, skąd pochodzi moja mama. Starowierzy to mniejszość etniczna i religijna, przybyła z Rosji na tereny Polski już w XVIII wieku. Warto zapoznać się z bogactwem ich kultury. Prostym sposobem aby zasmakować tej różnorodności jest wypróbowanie przepisu na jedno z ważniejszych dań ich kuchni :)

Ciasto:

1 kg ziemniaków

około 0,5 kg mąki pszennej

1 jajko

sól

Ziemniaki gotujemy (najlepiej w mundurkach), studzimy, obieramy i mielimy. Dodajemy surowe jajko i ugniatamy ciasto dosypując mąkę oraz szczyptę soli. Nielepiące się i ścisłe ciasto formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Formujemy placki i nakładamy farsz. Sklejamy brzegi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Propozycje farszów, jakie robiła moja babcia:

1. Farsz z kapusty:

0,5 kg pokrojonej kapusty kiszonej i 1/4 główki białej poszatkowanej kapusty

1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 rozmarynu, liść laurowy, pieprz

kilka łyżek oleju do smażenia

Kapustę kiszoną płuczemy (jeśli jest zbyt słona) i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając,  dorzucamy kapustę białą oraz przyprawy. Smażymy razem około 30 minut, często mieszamy.

2. Farsz z marchewki:

3 duże marchewki

2 łyżki masła

1,5 łyżki mąki

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy około 30 minut. Przygotowujemy klasyczną zasmażkę z masła i mąki, powoli mieszamy z marchewką.

3. Farsz z twarogu:

0,5 kg twarogu

1 jajko

sól, pieprz

Do twarogu wbijamy jajko i mieszamy ze szczyptą soli oraz pieprzu – gotowe – nakładamy na pierogi pieczemy!

4. Farsz z grzybów:

1 kg grzybów (najlepiej podgrzybki i prawdziwki)

2 cebule

2 łyżki masła

łyżka oleju

sól, pieprz

Podsmażamy cebulę, po paru minutach dodajemy przebrane, opłukane i pokrojone grzyby. Dodajemy sól, pieprz oraz masło i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.

 

file1393351655



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.