Stalowe garnki i patelnie

24 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wbrew pozorom, garnki i patelnie ze stali nierdzewnej są godne polecania. Są, bardziej trwałe, nie rysują się, dzięki czemu na ich powierzchni utrzymuje się mniej bakterii. Co ważne, powierzchnia stali nierdzewnej nie wchodzi w reakcje chemiczne z potrawą.
Podczas gotowania w naczyniach ze stali nierdzewnej potrawy zachowują znaczącą zawartość witamin, minerałów i pozostałych, koniecznych dla zdrowia substancji.

Stal użyta do produkcji np. garnków i patelni Fiskars zapewnia szybkie i równomierne rozprzestrzenianie się ciepła. Pozwala to na maksymalną oszczędność energii elektrycznej. Uchwyty zamontowane w stalowych garnkach i patelniach firmy Fiskars wykonane są z silikonu, bakelitu lub stali, w zależności od modelu. Patelnie posiadają powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw, która umożliwia smażenie bez użycia tłuszczu. Wszystkich tych produktów można używać w temperaturze do 200°C.

Użytkowanie i pielęgnacja
Zbyt szybkie schładzanie patelni może powodować odkształcanie się ich dna. Aby zachować połysk powierzchni zewnętrznej, należy ją regularnie polerować przy użyciu odpowiedniego środka do czyszczenia stali. Jeśli powierzchnia patelni wykończona jest matowo, należy polerować ją zgodnie z kierunkiem polerowania fabrycznego. Nie należy stosować myjki drucianej lub pasty do szorowania, ponieważ pozostawiają one zarysowania na czyszczonej powierzchni. Przywartych resztek potraw nie zdrapywać, lecz zalać gorącą, mydlaną wodą i pozostawić, aż odmiękną. Najlepiej myć je gąbką z łagodnym detergentem oraz obficie spłukiwać wodą.

Czyszczenie
Stalowe garnki i patelnie firmy Fiskars można myć w zmywarkach. Zalecane jest jednak ręczne mycie patelni w celu jak najdłuższego zachowania właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu. Jeśli na garnkach pojawi się osad wapnia bądź przebarwienie, można je usunąć za pomocą odpowiedniego środka do czyszczenia stali.

Szczegółowe informacje na temat tych produktów znajdziesz na www.milmar.pl