Sposoby na przedłużenie efektu białych zębów po zabiegu wybielania

26 kwietnia 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Każdy marzy o pięknym, śnieżnobiałym uśmiechu. Zęby wraz z wiekiem oraz pod wpływem działania różnych czynników środowiskowych zmieniają swoje naturalne zabarwienie, a niewłaściwa dieta i częste sięganie po używki, takie jak: kawa, czarna herbata, wino, skutkuje pojawianiem się przebarwień. Estetykę zębów można poprawić, decydując się na profesjonalny zabieg w gabinecie stomatologicznym.

Zabieg wybielania zębów – zalecenia i przeciwwskazania

Wybielanie zębów jest profesjonalnym zabiegiem mającym na celu przywrócenie naturalnej bieli zębów. Polega on na procesie utleniania, który zachodzi na powierzchni szkliwa nazębnego. Efektywny zabieg wybielania musi być przeprowadzony w gabinecie stomatologicznym. Usługi tego typu świadczone są na terenie całej Polski – szeroki wybór oferują zwłaszcza duże miasta, jak Warszawa, Poznań, Wrocław itd. Stosowanie różnego rodzaju preparatów służących do wybielania zębów w warunkach domowych nie przynosi tak trwałego i widocznego efektu. Na wizycie konsultacyjnej w gabinecie stomatologicznym lekarz sprawdza stan uzębienia oraz wskazuje, jaka metoda wybielania (nakładkowa lub naświetleniowa) będzie najskuteczniejsza. Wcześniej zaleca się przeprowadzić piaskowanie zębów. Jest to zabieg dentystyczny, który polega na usunięciu osadów i przebarwień znajdujących się na powierzchni płytki nazębnej. Właściwe wybielanie zębów może zostać wykonane po upływie przynajmniej 7 dni od piaskowania. Przeciwwskazaniami są: choroby dziąseł oraz przyzębia, silna nadwrażliwość zębów oraz wiek poniżej 16. roku życia, co spowodowane jest wciąż trwającym procesem rozwoju uzębienia. Ponadto zabiegowi wybielania zębów nie mogą się poddać kobiety ciężarne oraz karmiące piersią.

Biała dieta – czyli sposób na przedłużenie efektów białych zębów

W ciągu 48 godzin po przeprowadzonym zabiegu wybielania zaleca się stosować tzw. białą dietę, polegającą na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów odpowiedzialnych na powstawanie przebarwień. Składnikami białej diety jest żywność pozbawiona naturalnych i sztucznych barwników:

  • produkty zbożowe (ryż, kasza jęczmienna i jaglana),
  • nabiał (maślanka, ser twarogowy biały, jogurt naturalny, mozzarella, kefir),
  • warzywa (biała cebula, biała kapusta, ogórek szklarniowy, cukinia bez skórki, ziemniaki, kalarepa),
  • owoce (najlepiej banany),
  • ryby (mintaj, dorsz).

Ponadto w celu utrwalenia i przedłużenia efektu białych zębów zaleca się stosowanie płynów do płukania oraz past wybielających do codziennego szczotkowania zębów, które dostępne są w aptekach oraz drogeriach kosmetycznych. Warto również ograniczyć używki, przede wszystkim picie kawy oraz wina, zwłaszcza czerwonego, a także zaprzestać palenia tytoniu, który jest istotnym czynnikiem wywołującym przebarwienia szkliwa zębów.