Marynowanie produktów w occie

25 czerwca 2014,
dodał: BestBrandsPR
Artykuł zewnętrzny

file1403685174

Ogórki, grzyby oraz papryka w zalewie octowej mają wielu wielbicieli. Właśnie nadszedł czas, na przygotowanie domowych przetworów. Niewątpliwie do tego celu przyda się Ocet spirytusowy 10% oraz Octy spirytusowe 6% o smaku: czosnkowym, koperkowym i estragonowym produkowane przez WSP „Społem”!

Marynowanie produktów to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie żywności. Przygotowywanie przetworów za pomocą tej techniki nie jest trudne, a z rezultatów można się cieszyć przez cały rok. Najczęściej marynuje się warzywa i owoce. Niekiedy bardziej doświadczeni marynują również mięso i ryby.

Kilka wskazówek dot. marynowania

Do marynowania należy używać jedynie świeżych
i zdrowych warzyw. Do wyboru jest ich wiele. Najpopularniejsze to: ogórki, papryka, małe cebulki, pomidory oraz patisony. Przed włożeniem do słoików trzeba je dokładnie wymyć. Warzywa można konserwować w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Aby przetwory były aromatyczne warto dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz koper. Idealna zalewa do konserwowania warzyw powinna składać się z octu, soli, cukru i wody – w określonych proporcjach. Słoiki z warzywami napełnia się gorącą, zagotowanym wcześniej płynem. Następnie mocno zakręca i odstawia do góry dnem. Dla zachowania trwałości warto pokusić się o pasteryzowanie tzn. gotowanie słoików w wodzie przez ok. 15 minut na bardzo małym gazie.

Urozmaiceniem zimowych deserów lub dań mogą stać się owoce – np. gruszki, wiśnie oraz śliwki. Świetnie marynują się w syropie z cukru, octu i wody. Zasady konserwowania są identyczne jak przy okazji warzyw. Należy jednak pamiętać, by owoce wcześniej zblanszować tzn. gotować przez kilka minut.

Naturalne konserwanty

Niezastąpionym składnikiem, który zachowa przetwory w należytej świeżości jest ocet. Odpowiednio przygotowana zalewa ochroni przed zepsuciem nawet najdelikatniejsze warzywa czy też owoce. WSP „Społem” w tym sezonie poleca, wykorzystanie do domowych przetworów dziesięcioprocentowego Octu spirytusowego. Dzięki składnikom najwyższej jakości i niezmiennej od lat metodzie wytwarzania produkt naturalnie zakonserwuje sezonowe specjały.

Obok tradycyjnej wersji Octu spirytusowego 10% w ofercie firmy znajdują się także Octy spirytusowe 6% o smaku: czosnkowym, koperkowym oraz estragonowym. Przetwory przygotowywane z ich dodatkiem będą stanowiły wyjątkowy i aromatyczny element posiłku.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.