Spaghetti z rozgrzewającym sosem pomidorowym
Składniki:
400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
2 puszki całych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
6 ząbków czosnku
30 ml whisky
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 małe chili
Sól, pieprz
Listki bazylii
Oliwa z oliwek
Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego
z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.