Spaghetti z pomidorami

30 października 2013, dodał: Cynthia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

300 g     spaghetti
50 ml     oliwy
80 g     cebuli dymki (biała część)
300 g     pomidorów Pelati Podravka
1 łyżeczka     cukru
3 łyżeczki     Vegety pikantnej
100 g     suszonych pomidorów
3 ząbki     czosnku
1 łyżka     świeżo posiekanej bazylii
30 g     orzeszków piniowych

1. Spagetti ugotować (al dente) w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
2. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki, dodać pomidory pelati, cukier, 1 łyżeczkę Vegety pikantnej i dusić 5-10 minut.
3. Następnie dodać suszone pomidory, wyciśnięty czosnek i bazylię.
4. Pomidory podsmażyć (1-2 minuty), a następnie dodać spaghetti i pozostałą Vegetę pikantną.

Serwowanie

Wszystko dobrze wymieszać, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać na ciepło, suto posypane tartym parmezanem.
Rada – w  razie potrzeby, do dania można dolać nieco wody, w której gotowane było spaghetti.