Spaghetti z pomidorami
składniki:
300 g spaghetti
50 ml oliwy
80 g cebuli dymki (biała część)
300 g pomidorów Pelati Podravka
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki Vegety pikantnej
100 g suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
30 g orzeszków piniowych
1. Spagetti ugotować (al dente) w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
2. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki, dodać pomidory pelati, cukier, 1 łyżeczkę Vegety pikantnej i dusić 5-10 minut.
3. Następnie dodać suszone pomidory, wyciśnięty czosnek i bazylię.
4. Pomidory podsmażyć (1-2 minuty), a następnie dodać spaghetti i pozostałą Vegetę pikantną.
Serwowanie
Wszystko dobrze wymieszać, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać na ciepło, suto posypane tartym parmezanem.
Rada – w razie potrzeby, do dania można dolać nieco wody, w której gotowane było spaghetti.