Spaghetti z pieczarkami w bakłażanie
SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany
- 30 dag makaronu spaghetti
- 30 dag schabu
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula, 2ząbki czosnku
- Sól, pieprz, ostra mielona papryka, natka pietruszki, olej, oregano
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Schab umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Następnie natrzeć solą, pieprzem i mielona ostrą papryką. Mięso przełożyć do pojemnika, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Bakłażany umyć, każdy przekroić wzdłuż na połowę. Piec ok. 30 minut w 190oC. Następnie łyżeczką wydrążyć miąższ, pozostawiając ściankę o grubości ok. 1 cm. Wnętrze bakłażana oprószyć solą. Wydrążony miąższ posiekać.
Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebule i czosnek. Następnie dodaj schab i usmaż na złoty kolor. Dodaj pieczarki i posiekany bakłażan. Duś razem kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Wrzuć makaron, mieszając, chwile podgrzej, posyp oregano i posiekana natka pietruszki. Gotowe spaghetti nakładaj do połówek bakłażana. Udekoruj natka pietruszki.