Spaghetti genovese

9 sierpnia 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Spaghetii genovese jest jednym z najbardziej popularnych dań wegetariańskich. Do jego wykonania potrzebujesz fasolkę szparagową, której obecnie mamy pod dostatkiem. Może warto więc wypróbować ten niezwykle smaczny przepis? Przygotowanie zajmie ci około 20 minut.

Do przygotowania Spaghetti genovese potrzebujesz (składniki na około 4 porcje):

300g młodych ziemniaków pokrojonych w plastry

300g makaronu spaghetti

225g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na połówki

120g świeżego pesto

oliwa do polania

listki świeżej bazylii do dekoracji

Od czego zacząć? W dużym rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej  ziemniaki oraz makaron, posól. Gotuj przez około 10 minut, aż ziemniaki i makaron będą prawie miękkie Dodaj zieloną i żółtą fasolkę szparagową i gotuj przez kolejne 5 minut. Całość odcedź,  zachowując 4 łyżki płynu. Przenieś z powrotem do rondla, dodaj pesto i płyn z odcedzenia. Dopraw, rozdziel na  4 talerze i skrop odrobiną oliwy z oliwek.

Smacznego!