Spaghetti bolognese
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 4 porcje
1 opakowanie makaronu spaghetti
50 dkg mięsa mielonego indyczego
1 cebule
2 duże ząbki czosnku
oregano i bazylia (świeże lub suszone)
1 puszka pomidorów bez skórki
1 szklanka bulionu rosołowego
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz
- przepis
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę . Podsmażamy aż się zarumieni, dodajemy rozdrobnione mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie wszystko zalewamy bulionem rosołowym, dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy pieprzem.
Makaron spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Następnie odcedzamy.
- warianty
gotowe spaghetti można posypać startym żółtym serem