Spaghetti al pomidoro (pomodoro)
Artykuł zewnętrzny
- 40 dag makaronu spaghetti
- 80 dag świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry, przekroić na połówki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w małe kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pomidory i smażyć około pięciu minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wrzucić do pomidorów i gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż odparuje większość płynu i sos nieco zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić i dodać do sosu. Całość podgrzać i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.