Spaghetti aglio olio e peperoncino
Artykuł zewnętrzny
Typowe włoskie danie z makaronu, czyli spaghetti z czosnkiem, papryką i oliwą – proste i szybkie. Podsmażony czosnek i olej rzepakowy dodają specyficznego, pysznego smaku makaronowi. Polecam. Podejrzewam, że weźmiecie dokładkę;).
300g makaronu spaghetti
3-4 łyżki oliwy (u mnie olej rzepakowy Zielony Nurt)
5 ząbków czosnku
1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub słodkiej)
sól
pieprz
parmezan
siekana natka pietruszki (niekoniecznie)
Makaron ugotować al’dente. W międzyczasie na zimną patelnię wlać oliwę, wycisnąć czosnek i smażyć na małym ogniu często mieszając (uważać aby czosnek się nie przypalił). Na koniec przyprawić papryką, solą i pieprzem oraz dodać odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Typowe włoskie danie z makaronu, czyli spaghetti z czosnkiem, papryką i oliwą – proste i szybkie. Podsmażony czosnek i olej rzepakowy dodają specyficznego, pysznego smaku makaronowi. Polecam. Podejrzewam, że weźmiecie dokładkę;).
Składniki:
300g makaronu spaghetti
3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
5 ząbków czosnku
1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub słodkiej)
sól
pieprz
parmezan
siekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron ugotować al’dente. W międzyczasie na zimną patelnię wlać oliwę, wycisnąć czosnek i smażyć na małym ogniu często mieszając (uważać aby czosnek się nie przypalił). Na koniec przyprawić papryką, solą i pieprzem oraz dodać odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.