Sosy do nachosów, przekąsek i przystawek – super przepisy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sosy do nachosów, przekąsek i przystawek – super przepisy!

22 maja 2020, dodał: jskonka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Wieczory z Netflixem, czy HBO GO to już codzienność. Na tych platformach na pewno każdy z nas znajdzie coś dla siebie, czy to film z dreszczykiem emocji, czy serial, który wciąga i chciałoby się oglądać go godzinami. Do każdego z tych maratonów przygotowujemy sobie przekąski np. domowe lub kupione chipsy, nachosy, różnorodne smakołyki. Czym by jednak były suche chipsy bez sosów, czy dipów? Z pewnością idealnie spełnią one rolę jako dodatek do przekąsek, ale i mogą być użyte jako sos do grilla, czy sos do makaronu.

dip

 

 

SOS CZOSNKOWY

Składniki:

– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 300 g śmietany 18%
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1) Wszystkie składniki (poza ząbkami czosnku) dodajemy do miski i mieszamy ze sobą.
2) Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę (jeśli nie macie praski, czosnek można przecisnąć używając deski do krojenia i widelca).
3) Przeciśnięty czosnek dodajemy do wcześniej wymieszanych składników.
4) Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja czasem dodaję jeszcze trochę oregano)

 

 

DIP DO CHIPSÓW/NACHOSÓW

Składniki:

330 g śmietany 18% (może być też 12%) lub jogurt grecki
– zmiażdżona główka czosnku

– sól pieprz do smaku

– odrobina majonezu (około 1 łyżeczki)

– koperek lu natka pietruszki – posiekana

Przygotowanie:

1) Do miski wsypujemy zioła i czosnek i dodajemy śmietanę. Przyprawiamy do smaku.
2) Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
3) Po tym czasie dip będzie gotowy.

 

 

SOS BBQ

Składniki (mniej więcej na 8 porcji):

– 500 g ketchupu
– 250 g brązowego cukru
100 ml mocnej kawy
łyżka stołowa tabasco

Przygotowanie:

1) Do gorącej zaparzonej kawy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy ketchup i tabasco i mieszamy.
2) Gotowy sos odkładamy na godzinę (niekoniecznie do lodówki).
3) *Gdybyśmy chcieli użyć sosu do żeberek podczas grilla to najlepiej poczekać i posmarować mięso pod koniec grillowania. W innym wypadku, sos może ulec przypaleniu się*

 

 

SOS SEROWY

Składniki (na 4 porcje):

– łyżka masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– 400 ml mleka
– 3 łyżki startego sera np. parmezanu
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki białego pieprzu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1) Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy.
2) Dodajemy mleko i mieszamy. Po wymieszaniu pozwalamy sosowi gotować się około 10 minut (sos powinien wyjść stosunkowo gruby)
3) Dodajemy parmezan lub inny ser i czekamy aż się roztopi.
4) Wszystko mieszamy i przyprawiamy sos do smaku według uznania.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz