Sos z pietruszką i orzeszkami

Avatar photo
1 września 2010,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Pasuje do duszonej ryby, fondue z mięsa, surówek z warzyw oraz do makaronu.

Składniki: 4 łyzki niesolonych orzeszków ziemnych, 100 g natki pietruszki, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżeczki sosu tabasco (zielonego), 2 łyżeczki ostrej musztardy, zmielony pieprz, 200 ml oleju słonecznikowego.

Przygotowanie: orzechy zmiksować i utrzeć. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać listki. Sok z cytryny, sos sojowy, miód, tabasco i musztardę ubić w mikserze. Przyprawić pieprzem. Do masy dodać orzeszki i natkę. Wszystko wymieszać. Cienkim strumieniem lać olej i mieszać mikserem.

file1283365333



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...