Sos z pietruszką i orzeszkami

1 września 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Pasuje do duszonej ryby, fondue z mięsa, surówek z warzyw oraz do makaronu.

Składniki: 4 łyzki niesolonych orzeszków ziemnych, 100 g natki pietruszki, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżeczki sosu tabasco (zielonego), 2 łyżeczki ostrej musztardy, zmielony pieprz, 200 ml oleju słonecznikowego.

Przygotowanie: orzechy zmiksować i utrzeć. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać listki. Sok z cytryny, sos sojowy, miód, tabasco i musztardę ubić w mikserze. Przyprawić pieprzem. Do masy dodać orzeszki i natkę. Wszystko wymieszać. Cienkim strumieniem lać olej i mieszać mikserem.

file1283365333