Sos z mango i papryki
Artykuł zewnętrzny
Pasuje do pieczeni z indyka oraz do potraw z ryżu.
Składniki: 1 owoc mango, 1 strąk żółtej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 50 g cukru, 1 łyżeczka nasion kminku, 1/2 łyżeczki gorczycy, szczypta soli, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta zmielonego szafranu, 3 łyżki octu winnego.
Przygotowanie: obrać mango, oddzielić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, obrać czosnek i cebulę i drobno posiekać. Mango, paprykę, cebulę i czosnek przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy. Gotować wszystko na małym ogniu tak długo, aż powstanie masa. Często mieszać. Na koniec dodać ocet i wymieszać.