Sos tzatziki oryginalny grecki przepis
Artykuł zewnętrzny
Ten słynny grecki sos, który tak pokochali Polacy często gości na naszych stołach właśnie w okresie letniego grillowania. Pasuje do ryb, drobiu, wieprzowiny i jagnięciny a także grillowanych warzyw. Czosnek dodatkowo wzmacnia organizm a oliwa zawiera kwasy omega 3- samo zdrowie i do tego takie pyszne!
składniki:
1 zielony ogórek wężowy
2 ząbki czosnku
1,5 dużego kubka jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
łyżka posiekanego koperku
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąc przez praskę. Ogórek odcisnąć z nadmiaru wody. Jogurt wymieszać z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, dodać ogórek, posolić, dodać koperek i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
smacznego!