Sos tatarski przepis tradycyjny

14 czerwca 2021, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Zapraszam do zrobienia i spróbowania pysznego sosu tatarskiego. Sos tatarski ma z pewnością wielu zwolenników, ale też wiele jest jego rodzajów, można go przygotować nie tylko na bazie jogurtu, śmietany z dodatkiem ogórków kiszonych czy konserwowych, ale też świeżych ogórków, koperku, czosnku itp. To doskonały dip do wszelkiego rodzaju dań z grilla, mięsnych pieczeni czy warzywnych specjałów na ciepło. Najczęściej jest jednak serwowany w towarzystwie klopsa, czyli pieczonego mielonego mięsa z różnymi dodatkami.

Tradycyjny sos tatarski

Co kupić?

  • majonez – 3 łyżki
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • ogórki konserwowe – 2 sztuki
  • grzybki marynowane – 2 – 3 sztuki
  • szczypiorek – 1/4  pęczku
  • pietruszka – 1/4 pęczku
  • cebulka – 1 mała
  • chrzan – 3 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Grzybki, cebulę oraz ogórki pokrójcie w drobną kostkę. Następnie dodajcie pokrojony szczypiorek oraz pietruszkę. Całość wymieszajcie z majonezem, chrzanem, jogurtem oraz przyprawami. Sos przechowujcie w lodówce.

sos tatarski tradycyjny

Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim

Co kupić?:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • Sos tatarski
  • szczypior
  • pieprz

Przygotowanie:

Zacznijcie od umycia ziemniaków oraz przekrojenia ich na pół i wydrążenia środka. Boczek wraz z cebulą pokrójcie w małą kosteczkę i podsmażcie na patelni. Pod koniec dodajcie pieprz oraz majeranek. Następnie dodajcie przeciśnięty czosnek i całość dokładnie wymieszajcie. Nadzienie włóżcie do ziemniaków i zawińcie je w folię aluminiową. Pieczcie je ok 50 minut i podawajcie ze szczypiorkiem.

sos tatrski z majonezem

 Surówka z kapusty pekińskiej w sosie tatarskim

Co kupić?

 

  • Pół główki kapusty pekińskiej lub bialej
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • jajko ugotowane na twardo
  • jabłko
  • 1/2 szklanki sosu tatarskiego ( możecie wykonać samodzielnie na podstawie pierwszego przepisu )
  • 3 grzybki marynowane
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Liście kapusty poodrywajcie je oraz umyjcie i odsączcie. Grzybki drobno posiekajcie, a jabłko zetrzyjcie na tarce. Całość wymieszajcie  z sosem tatarskim. Liście kapusty pokrójcie w drobny makaronik i wymieszajcie ze wszystkimi składnikami. Sałatkę przyprawcie do smaku.

kapusta z sosem tatarskim

zobacz również:

Sosy do kotletów – różne przepisy

Kapary – przepisy na dania i sosy

Sosy do nachosów, przekąsek i przystawek – super przepisy!

Sosy do dań z grilla – 5 przepisów

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...