Zapraszam do zrobienia i spróbowania pysznego sosu tatarskiego. Sos tatarski ma z pewnością wielu zwolenników, ale też wiele jest jego rodzajów, można go przygotować nie tylko na bazie jogurtu, śmietany z dodatkiem ogórków kiszonych czy konserwowych, ale też świeżych ogórków, koperku, czosnku itp. To doskonały dip do wszelkiego rodzaju dań z grilla, mięsnych pieczeni czy warzywnych specjałów na ciepło. Najczęściej jest jednak serwowany w towarzystwie klopsa, czyli pieczonego mielonego mięsa z różnymi dodatkami.
Tradycyjny sos tatarski
Co kupić?
- majonez – 3 łyżki
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- ogórki konserwowe – 2 sztuki
- grzybki marynowane – 2 – 3 sztuki
- szczypiorek – 1/4 pęczku
- pietruszka – 1/4 pęczku
- cebulka – 1 mała
- chrzan – 3 łyżeczki
- cukier – 2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Grzybki, cebulę oraz ogórki pokrójcie w drobną kostkę. Następnie dodajcie pokrojony szczypiorek oraz pietruszkę. Całość wymieszajcie z majonezem, chrzanem, jogurtem oraz przyprawami. Sos przechowujcie w lodówce.
Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Co kupić?:
- 5 średnich ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- Sos tatarski
- szczypior
- pieprz
Przygotowanie:
Zacznijcie od umycia ziemniaków oraz przekrojenia ich na pół i wydrążenia środka. Boczek wraz z cebulą pokrójcie w małą kosteczkę i podsmażcie na patelni. Pod koniec dodajcie pieprz oraz majeranek. Następnie dodajcie przeciśnięty czosnek i całość dokładnie wymieszajcie. Nadzienie włóżcie do ziemniaków i zawińcie je w folię aluminiową. Pieczcie je ok 50 minut i podawajcie ze szczypiorkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej w sosie tatarskim
Co kupić?
- Pół główki kapusty pekińskiej lub bialej
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- jajko ugotowane na twardo
- jabłko
- 1/2 szklanki sosu tatarskiego ( możecie wykonać samodzielnie na podstawie pierwszego przepisu )
- 3 grzybki marynowane
- sól, cukier
Przygotowanie:
Liście kapusty poodrywajcie je oraz umyjcie i odsączcie. Grzybki drobno posiekajcie, a jabłko zetrzyjcie na tarce. Całość wymieszajcie z sosem tatarskim. Liście kapusty pokrójcie w drobny makaronik i wymieszajcie ze wszystkimi składnikami. Sałatkę przyprawcie do smaku.
zobacz również:
Sosy do kotletów – różne przepisy
Kapary – przepisy na dania i sosy
Sosy do nachosów, przekąsek i przystawek – super przepisy!
Sosy do dań z grilla – 5 przepisów