Sosy do nachosów, przekąsek i przystawek – super przepisy!

22 maja 2020, dodał: jskonka

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Wieczory z Netflixem, czy HBO GO to już codzienność. Na tych platformach na pewno każdy z nas znajdzie coś dla siebie, czy to film z dreszczykiem emocji, czy serial, który wciąga i chciałoby się oglądać go godzinami. Do każdego z tych maratonów przygotowujemy sobie przekąski np. domowe lub kupione chipsy, nachosy, różnorodne smakołyki. Czym by jednak były suche chipsy bez sosów, czy dipów? Z pewnością idealnie spełnią one rolę jako dodatek do przekąsek, ale i mogą być użyte jako sos do grilla, czy sos do makaronu.

dip

 

 

SOS CZOSNKOWY

Składniki:

– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 300 g śmietany 18%
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

1) Wszystkie składniki (poza ząbkami czosnku) dodajemy do miski i mieszamy ze sobą.
2) Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę (jeśli nie macie praski, czosnek można przecisnąć używając deski do krojenia i widelca).
3) Przeciśnięty czosnek dodajemy do wcześniej wymieszanych składników.
4) Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja czasem dodaję jeszcze trochę oregano)

 

 

DIP DO CHIPSÓW/NACHOSÓW

Składniki:

330 g śmietany 18% (może być też 12%) lub jogurt grecki
– zmiażdżona główka czosnku

– sól pieprz do smaku

– odrobina majonezu (około 1 łyżeczki)

– koperek lu natka pietruszki – posiekana

Przygotowanie:

1) Do miski wsypujemy zioła i czosnek i dodajemy śmietanę. Przyprawiamy do smaku.
2) Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
3) Po tym czasie dip będzie gotowy.

 

 

SOS BBQ

Składniki (mniej więcej na 8 porcji):

– 500 g ketchupu
– 250 g brązowego cukru
100 ml mocnej kawy
łyżka stołowa tabasco

Przygotowanie:

1) Do gorącej zaparzonej kawy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy ketchup i tabasco i mieszamy.
2) Gotowy sos odkładamy na godzinę (niekoniecznie do lodówki).
3) *Gdybyśmy chcieli użyć sosu do żeberek podczas grilla to najlepiej poczekać i posmarować mięso pod koniec grillowania. W innym wypadku, sos może ulec przypaleniu się*

 

 

SOS SEROWY

Składniki (na 4 porcje):

– łyżka masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– 400 ml mleka
– 3 łyżki startego sera np. parmezanu
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki białego pieprzu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1) Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy.
2) Dodajemy mleko i mieszamy. Po wymieszaniu pozwalamy sosowi gotować się około 10 minut (sos powinien wyjść stosunkowo gruby)
3) Dodajemy parmezan lub inny ser i czekamy aż się roztopi.
4) Wszystko mieszamy i przyprawiamy sos do smaku według uznania.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...