Makaron z sosem pomidorowym

3 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg pomidorów
1 cebula
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dowolnie pokroić, włożyć do garnka wlać 1/2 szklanki wody i rozgotować.
Wszystko przetrzeć przez sito (żeby w sosie nie było pestek) i gotować na małym ogniu często mieszając.
W międzyczasie cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do pomidorów.
Przyprawić wszystko do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotować tak długo, aż nadmiar wody odparuje i sos będzie miał właściwą konsystencję.

Można wykorzystywać jako sos do makaronu lub pizzy. Do sosu możemy także dodać mięso lub warzywa według uznania. Reszta zależy od fantazji kucharza :)

file1267614292



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz