Sos mięsny na zapas.

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos mięsny na zapas.

Aromatyczny sos do kluch na parze, kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych itp.- gotuję , dzielę na porcje i mrożę .

Czas : 2 godziny

Składniki :

0,7 kg wieprzowiny ( łopatka, od szynki , biodrówki bez kości , itp. )
0,5 kg cebuli
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
4 łyżki smalcu
sos sojowy
papryka mielona
curry
pieprz mielony
3 łyżki mąki
6 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

Mięso natrzeć przyprawami i zostawić na 30 minut . Cebulę pokroić w piórka. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dołożyć cebulę , liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę , doprowadzić do wrzenia , a następnie dusić na małym gazie aż mięso będzie miękkie , a cebula prawie się rozgotuje .Wyjąć mięso , pokroić w kostkę .Na suchej patelni zarumienić mąkę i rozprowadzić sosem . Wlać do garnka .Dodać śmietankę . Sos przetrzeć przez sito ( lub zmiksować malakserem ) – tak by sos był gładki , kremowy i gęsty . Włożyć mięso . Mieszając zagotować sos . Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami .

Podzielić na porcje ( ja przyjmuję łyżkę wazową pełna na osobę ) w pojemniczki . Wystudzić i zamrozić .
Z tej porcji wychodzi ok. 10-12 łyżek wazowych sosu.

 

nadesłała: Babciagramolka