Sos mięsny do makaronu wg Buni
Inspirowany oryginalnym sosem bolognese – zrobiony tak jak nam smakuje i z takich składników jakie mam pod ręką .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 25 dag mięsa mielonego ( wołowe z wieprzowym )
- 2 cebule czerwone
- 2 cebule białe
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag koncentratu pomidorowego 30 %
- 4 łyżki oleju z pestek winogron ( olej nie oliwa bo oliwy nie lubię )
- 2 łyżki przyprawy ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem \”
- 1 łyżka cukru
- pieprz mielony
- oregano
- tymianek
- papryka mielona
- maggi
- 1 kostka bulionu wołowego
- 3 szklanki wody
- garść pokrojonej natki pietruszki
W ganku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić zmiażdżony czosnek i pokrojoną drobno cebulę, posypane cukrem. Smażyć mieszając aż się zeszkli. Dołożyć mięso . Podsmażać je rozdrabniając w trakcie smażenia widelcem na małe grudki. Smażyć ok 10 minut mieszając by mięso się zarumieniło. Zalać wodą. Dodać przecier pomidorowy, kostkę bulionową, suszone pomidory. Dusić na małym gazie ponad godzinę aż mięso się rozgotuje a sos odparuje do połowy objętości. Doprawić sos do smaku oregano, tymiankiem, pieprzem, papryką, maggi. Wsypać połowę natki pietruszki .Wymieszać .
Makaron z którym ten sos podajemy ugotować al dente .Odcedzić. Wrzucić do sosu , wymieszać i podawać na głębokich talerzach posypany natką pietruszki .
Tym razem ugotowałam makaron razowy penne.