Sos malinowy z białych malin

4 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

2 szklanki malin (mogą być również czerwone)
6 lekko czubatych łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody

Maliny lekko rozgnieść, wsypać cukier i często mieszając zagotować. Gotować 10 minut.
Gorącą masę przetrzeć przez sito (ten krok można pominąć jeśli komuś nie przeszkadzają pestki z malin).
Przecier ponownie zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do przecieru i zagotowac.
Jeśli potrzebujemy sos na zimno to wystudzic.

Podawać do deserów, nalesników a na zimno także do lodów. Zamiast malin mozna użyc innych owoców jagodowych (porzeczek, jagód, jeżyn itp.)

file1267709785



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz