Sos chrzanowy lepszy niż majonez. Oto jak podkręcić smak jajek na święta i nie tylko

Avatar photo
19 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Jajka to centralny element wielkanocnego stołu. Królują także w koszyczkach jako kolorowe pisanki. Wiele osób uwielbia je w świątecznej odsłonie, delektując się ich połączeniem z różnymi sosami. Choć majonez nadal jest najpopularniejszym dodatkiem do nich, to warto sprawdzić też inne nasze propozycje.

Bez jajek na twardo nie ma wielkanocnego śniadania. Jedzą je wówczas nawet osoby, które na co dzień unikają ich ze względów zdrowotnych. Warto podać je w niecodziennej wersji, aby zaskoczyć rodzinę i gości niebanalnymi smakami.

jajka w sosie chrzanowym

Ten sos świetnie podkreśli smak jajek

Na co dzień nie mamy czasu na przygotowywanie wymyślnych dodatków do gotowanych jajek. Zwykle trafiająna kanapkę w towarzystwie majonezu lub sosu tatarskiego. Na święta możemy jednak przygotować kilka sosów do wyboru, wzbogacając menu o oryginalne dodatki, które możemy podać także do mięs i wędlin. Najprostszym pomysłem na pyszny sos jest dodanie do majonezu innych składników, które odmienią jego delikatny smak. Najlepiej pasuje do niego chrzan – idealny będzie tu świeżo starty korzeń, który ma najwięcej wyrazistego smaku. Mieszając 100 ml majonezu z łyżką chrzanu zyskujemy dość ostry sos z kremową nutą. Można dodatkowo przyprawić go np. szczyptą mielonego kminku, który usprawni proces trawienia.

Tradycyjny sos chrzanowy

Inną, bardziej popularną wersją tego sosu jest przygotowanie go na bazie śmietany 12% lub jogurtu naturalnego 9%. To niskokaloryczny dodatek, o wiele lżejszy niż ten na bazie majonezu. Do powstałej w ten sposób mieszanki dodajemy łyżeczkę musztardy i posiekany szczypiorek, koper lub pietruszkę. Poza doskonałym smakiem, zyskujemy też ciekawy efekt wizualny. Dodatek zielonych roślin podkreśla wiosenny charakter świąt i nadaje całości wyjątkowy zapach. Nasze babcie i mamy często przygotowywały go na bazie chrzanu wykopanego z własnego ogródka, który był najbardziej ekologiczny. Zamiast chrzanu można dodać do jogurtu musztardę sarepską, uzyskując jeszcze inne walory smakowe.

Każda wersja sosu do jajek, którą stworzymy na bazie własnych kulinarnych poszukiwań, będzie znakomitym urozmaiceniem świątecznego menu. Warto dopasować skład sosu do własnych upodobań i gustów naszych bliskich, aby podawać jajka w wielu odsłonach. Nasze propozycje to tylko inspiracja, którą warto wzbogacać o nowe pomysły.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Ukraińskie dzieci urodzone w Polsce…
Przy naszym deficycie demograficznym to jest jakaś wartość. Część z nich zostanie...
Nowa strona
Dla mnie najlepiej wygląda duża czcionka, bo nie trzeba wysilać wzroku.
Nasza czytelnia - jakie książki pol…
Ja czytam ostatnio biografię Krawczyka. Oczywiście sporo hagiografii jest w niej, bo...
Goście weselni do wynajęcia
Niezły pomysł:) Ale ja nie skorzystam, bo mam dużą rodzinę:)