Soljanka

16 listopada 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

30 dkg antrykotu (wołowego) z kością

30 dkg żeberek wieprzowych

30 dkg łopatki wieprzowej

10 dkg dobrej cienkiej kiełbasy

5 dkg wędzonej szynki

10 dkg marchewki

10 dkg pietruszki

5 dkg korzenia selera

5 dkg zielonej części pora

1 średnia cebula

5 ząbków czosnku

7 dkg koncentratu pomidorowego (mała puszka)

5 dkg masła

10 dkg ogórków kiszonych

200 ml zalewy z ogórków kiszonych

2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

2 łyżki zielonych oliwek bez pestek

2 łyżki kaparów

50 ml zalewy z kaparów

50 ml zalewy z zielonych oliwek

5 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

4 plastry cytryny ze skórką

1 łyżka siekanego koperku

2,5 l wody

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy antrykot, żeberka, łopatkę, marchewkę, pietruszkę, porę, selera, ziele i liście laurowe. Włączamy minimalny gaz i gotujemy wszystko przez min. 3,5 godziny (mięso powinno odchodzić od kości). Wywar przecedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wywar ustawiamy na jak najmniejszym gazie. Wrzucamy mięso. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na zimną patelnię kładziemy ½ masła, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy koncentrat i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Wlewamy do zupy. Na tej samej patelni obsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w paski szynkę. Dodajemy do zupy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię (tę ze smażenia kiełbasy) dajemy resztę masła i smażymy ogórki do chwili, kiedy odparuje woda. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zalewę z ogórków, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki (czarne i zielone) oraz kapary (w całości). Dodajemy pieprz i plastry dokładnie wyszorowanej cytryny. W razie potrzeby dosalamy zalewą z oliwek i kaparów. Zupa powinna być kwaśno –słonawa. Soljankę podajemy posypaną siekanym koperkiem, solo lub z chlebem. Można na każdy talerz położyć łyżkę kwaśnej śmietany.

Smacznego!

file1258379053



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.