Nieustannie jesteśmy bombardowani informacjami o szkodliwym działaniu soli. Faktycznie spożywamy jej za dużo – w słonych przekąskach, wysoko przetworzonych produktach czy daniach w proszku. Często zbyt wiele dosalamy gotowe już dania na talerzu. Jej nadmiar rzeczywiście szkodzi. Jednak stosując zbilansowaną dietę i rezygnując z niezdrowych i bardzo słonych przekąsek są momenty kiedy soli może zabraknąć…
W grupie ryzyka są między innymi osoby ze skłonnością do depresji, które mają bardzo niskie ciśnienie. Wtedy lekarze zalecają picie nawet 2. litrów wody wysoko sodowej oraz spożywanie nawet 2 łyżeczek soli dziennie. Jak się okazuje, to nie lody ani nie czekolada, ale … słone dania poprawiają nastrój i mają działanie przeciwdepresyjne.
Niedobór chlorku sodu może wywoływać ospałość, spadek formy i energii życiowej oraz zmęczenie. Dzieje się tak, gdyż sól jest niezbędna do utrzymywania równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, a co za tym idzie odpowiada za przewodzenie impulsów nerwowych do mózgu!
Justyna Marszałkowska-Jakubik
dietetyk medyczny
Zobacz również:
- Depresja-rodzaje i przyczyny
- Jak walczyć ze stresem?
- Kawa przeciw depresji?
- Najdziwniejszy sposób na depresję