Soki roślin, w tym także wielu drzew, nadają się do spożycia, dzięki świetnym walorom zdrowotnym i smakowym. Choć drzewa z pozoru są mało „soczyste”, ich pnie produkują mnóstwo soków, które zaskakują swoją słodyczą i orzeźwiającym smakiem.
Sok z brzozy
Sok z brzozy czyli oskoła niezmiennie cieszy się dobrą opinią od stuleci. Dzięki naturalnie słodkiemu smakowi można go pić „na surowo”, ale obecnie znaleźć można także oskołę z dodatkiem soku z innych roślin oraz owoców dla jeszcze lepszych smakowych. Picie oskoły polecane jest zwłaszcza w okresie zachorowań na grypę i w stanach obniżonej odporności. Tradycyjną oskołę, sok z brzozy bez cukru, jak i wersję wzbogaconą sokami z owoców znajdziemy w ofercie naturalnych soków z brzozy marki Oskoła.
Syrop klonowy
Ten gęsty i zazwyczaj bardzo słodki sok to jeden z największych symboli Kanady – i nic dziwnego, bowiem liść klonu znajduje się nawet na fladze tego kraju. Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód i mimo że nie zawiera konserwantów, po otwarciu można przechowywać go przez półtorej roku. Barwa i konsystencja syropu klonowego może być różna w zależności od gatunku klonu, z jakiego został wyprodukowany. Często stosowany jest jako polewa amerykańskich naleśników podawanych na słodko, znanych pod wdzięczną nazwą pancakes.
Sok z grabu
Sok z grabu to naturalny środek rozluźniający, działający kojąco na układ mięśniowy. Jego delikatnie słodkawy smak pozwala pić go prosto z drzewa, które po nacięciu uwalnia sporą ilość soku. Po podgotowaniu i dodaniu cukru, łatwo można też wytworzyć domowy syrop z grabu.