Sok z malin – właściwości i korzyści dla zdrowia
Sok z malin był już wykorzystywany przez nasze babcie i prababcie. Bardzo często stosowano go przy przeziębieniach i grypie. Sok z malin wzmacnia serce, reguluje ciśnienie oraz wspomaga walkę z niedokrwistością. Dodatkowo dzięki niemu możemy dłużej zachować młodzieńczy wygląd i zgubić zbędne kilogramy.
Skład malin
Maliny dostarczają do organizmu składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W malinach znajdziesz:
- witaminy młodości A i E
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- witaminę PP
- kwas pantotenowy
- biotynę
- cynk
- potas
- magnez
- żelazo
- mangan
Jak działa?
Sok z malin był doceniany już przed wiekami. Stosowano go przy bólach żołądka, odruchach wymiotnych, szkorbucie oraz na przeziębienia i grypę. Dodatkowo odkryto, że sok z malin działa podobnie jak z czarnej porzeczki. Dzięki malinom wzmocnisz swoje serce, uregulujesz ciśnienie krwi, wzmocnisz ochronę przed zmianami miażdżycowymi. Po za tym pijąc sok z malin stymulujesz pracę wątroby oraz układu moczowego.
Na piękny wygląd
Pij sok z malin regularnie, aby stymulować pracę układu immunologicznego. Dzięki temu dostarczysz do organizmu antyoksydanty blokujące działanie wolnych rodników. Jest to bardzo ważne, ponieważ wolne rodniki powodują rozwój komórek nowotworowych oraz procesu starzenia się. Dodatkowo maliny zawierają witaminy A i E produkujące kolagen, który z kolei zapewnia Twojej skórze elastyczność oraz piękny wygląd.
Przepis na domowy sok z malin
Maliny dostępne są w sezonie letnim głównie lipiec i sierpień. Owoce wtedy są bardzo soczyste oraz słodkie. Nie kupuj malin wilgotnych oraz zbyt ściśle zapakowanych. Maliny swoją świeżość zachowają przez 2 dni w lodówce. Natomiast w zamrażarce mogą leżeć przez rok.
Co kupić?
- Kilogram malin
- 20 dag cukru
- odrobina kwasku cytrynowego
Z gotowaniem:
Maliny umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Zalej je niecałą szklanką wody i gotuj na dużym ogniu do czasu aż maliny puszczą sok i się rozgotują. Poczekaj aż maliny ostygną i przecedź je przez sito. Powstały sok przelej do innego garnka. Do soku dodaj 20 dag cukru oraz odrobinę kwasku cytrynowego, po czym zagotuj sok przez kilka minut. Jeszcze gorący sok wlej do słoików, zakręć i gotuj przez 15 minut. Taki sok może stać nawet przez całą zimę.
Bez gotowania:
W dużym słoiku ułóż warstwowo maliny przesypując każdą warstwę cukrem. Przy 5 litrowym słoiku użyj 1 kg cukru. Następnie przykryj słoik gazą i odstaw na 1 tydzień. W tym czasie maliny puszczą sok. Po upływie tygodnia sok należy zlać do butelek, zakręcić i odstawić.