Soczysty pieczony kurczak – różne pomysłowe przepisy na kurczaka inaczej
Kurczaka można podawać na wiele sposobów. Tym razem przedstawię Wam przepisy na pieczonego kurczaka. W tej formie zawiera on mniej tłuszczu, jest zdrowszy i smaczniejszy. Może znacie jakieś inne, ciekawe przepisy? Jak najbardziej lubicie go jeść?
Pieczony w całości
Co kupić?
- 1 kurczak w całości
- dowolna przyprawa do kurczaka
- 3 cytryny
- 1 główka czosnku
- gałązki tymianku lub natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
Z ziemniakami i pieczarkami
Co kupić?
- kurczak w całości
- 500 g ziemniaków
- 300g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki umyjcie i pokrójcie na ósemki. Pieczarki również oczyśćcie i odstawcie do wysuszenia. Następnie oba produkty włóżcie do naczynia żaroodpornego i przyprawcie do smaku. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Połowę wymieszajcie z olejem, pieprzem i solą, a drugą część z masłem, solą, pieprzem i papryką. Czosnek z olejem wymieszajcie z ziemniakami i pieczarkami. Po środku zróbcie dołek na kurczaka ułożonego piersią do góry. Mięso natrzyjcie masłem z czosnkiem. Pieczcie kurczaka w 200 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszcie temperaturę do 160 i pieczcie przez godzinę.
Udka z musztardą
Co kupić?
- 1 kg udek z kurczaka
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Ziemniaki:
- 600 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Udka natrzyjcie marynatą ( wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki ), po czym odstawcie je na pół godziny. Ziemniaki obierzcie i obtoczcie we wszystkich przyprawach oraz oleju. Następnie ułóżcie je wraz z mięsem na blaszce do pieczenia. Pieczcie w 190 stopniach przez 50 minut.
Z pastą chorizo
Co kupić?
- cały kurczak
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- 1 gałązka rozmarynu
Nadzienie:
- 50 g chorizo
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 białko
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z nadzienia zmiksujcie ze sobą, ale niezbyt drobno. Kurczaka umyjcie, osuszcie i natrzyjcie solą oraz pieprzem zarówno od zewnątrz, jak i w środku. Następnie oddzielcie delikatnie skórę na piersiach kurczaka od mięsa i włóżcie tam nadzienie. Z kolei do środka kurczaka włóżcie pokrojoną cytrynę oraz rozmaryn. Teraz podwiążcie spód skrzydeł kurczaka bawełnianą nicią. Pieczcie przez godzinę w 230 stopniach i co jakiś czas pamiętajcie o podlewaniu go sosem, który powstanie. Podawajcie z pieczonymi ziemniakami.
Z nutą pomarańczy
Co kupić?
- 6 kawałków podudzia z kurczaka
- 1 koper włoski
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wina białego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 2 plasterki pomarańczy
- tymianek
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- chili
Przygotowanie:
Pokrójcie cebulę oraz koper w piórka. Podudzia umyjcie i osuszcie, a następnie przyprawcie papryką, chili, tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Teraz podsmażcie je na patelni, aby nabrały koloru. W międzyczasie podsmażcie na oliwie cebulę z koprem, dodajcie wino, sok z pomarańczy, startą skórkę, tymianek, przyprawy i duście przez 10 minut. Powstały sos dodajcie do kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Dorzućcie obrany czosnek i plasterki z pomarańczy. Teraz na każdy kawałek mięsa połóżcie odrobinę masła. Pieczcie całość przez 40 minut w 180 stopniach.
zobaczrównie
zobacz również:
Jak przyrządzić soczystego indyka – różne przepisy
Jak piec indyka, żeby był soczysty?
4 sposoby na kurczaka – udka
Piersi z kurczaka – wartości odżywcze, czy warto je jeść?