Soczyste kotleciki w sosie pomidorowym
– 80 dag filetu z indyka
– 15 dag twardego żółtego sera
– 10 listków bazylii
– 2 jaja
– 4 łyżki mąki pszennej
– 20 dag pomidorów pelati (bez skórki z puszki)
– łyżka masła
– mała cebula
– czosnek – 2 ząbki czosnku
– olej do smażenia
Przygotowanie
Filet pokroić na 10 małych kawałków grubości 1,5 cm. Delikatnie rozklep i zamarynuj w pieprzu. Jajka roztrzep i wymieszaj ze startym na drobnych oczkach serem żółtym i otrębami pszennymi. Kawałki mięsa obtaczac w mące, zanurzac w jajku z dodatkami. Usmażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W rondelku podsmażyć na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek posiekany. Do warzyw w rondlu dodać pomidory, dusić 10 minut na wolnym ogniu. Zaprawic masłem, dodać poseikaną bazylię, zmiksować na gładki sos. Kotleciki podawać z plastrami grillowanej cukini i sosem.