Rostbef z fasolką szparagową i porzeczkowym sosem

31 października 2013, dodał: arreth
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 800 gram rostbefu
– 200 gram czarnych i czerwonych porzeczek
– 200 ml czerwonego wina
– 200 ml bulionu cielęcego
– po 1 gałązce rozmarynu i tymianku
– łyżka galaretki porzeczkowej
– 500 gram zielonej fasolki szparagowej
-2 łyżki oleju
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso ze wszystkich stron, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso przełożyć do brytfanny, wstawić na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
W rondelku rozpuścić masło, wlać czerwone wino. Po chwili wlać bulion cielęcy, wrzucić gałązki rozmarynu i tymianku. Zamieszać, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut. Sos przelać przez sito do innego rondelka. Do sosu wrzucić porzeczki, postawić na malutkim ogniu, podgrzewać 3 minuty, dodać galaretkę, doprawić pieprzem. Po chwili zdjąć z ognia, odstawić.
Fasolkę szparagową ugotować (około 5 minut we wrzątku). Odcedzić, przelać zimną wodą, wymieszać z odrobina masła.
Na talerze nałożyć porcje fasolki, posypać solą, rostbef pokroić na cienkie plastry, ułożyć na fasolce, polać sosem.

17



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...