Śniadaniowe muffinki z rabarbarem
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 12 muffinek):
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki brązowego cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– łyżeczka sody oczyszczonej
– duży jogurt naturalny
– 1 łyżka imbiru
– 50g margaryny/masła lub 1/2 szklanki oleju
– 200 – 300 g rabarbaru
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C, a foremkę wykładam papilotkami.
2. Obieram rabarbar, kroję na małe kawałeczki i zasypuję 2 łyżkami cukru.
3. Mieszam osobno suche i mokre składniki składniki, później łączę je ze sobą (może być ręką lub łopatką – jak kto woli). Na koniec dodaję rabarbar.
4. Tak przygotowane ciasto nakładam do papilotek.
5. Piec przez około 20-30 minut, aż będą lekko brązowe na wierzchu.