Śniadanie z żelazną pastą jejeczną
Do tego śniadania w wersji dietetycznej polecam pełnoziarniste pieczywo- bogate źródło błonnika i żelaza.
składniki:
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
żelazna pasta (ilości przykładowe):
5 jajek
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
garść rukoli
łyżeczka musztardy
łyżka masła
sól, pieprz
Wersja podania jajek na sposób mniej kaloryczny i bardziej zdrowy. Pasta jajeczna bez majonezu, za to ze składnikami bogatymi w żelazo.
Jajka gotujemy na twardo. Zieleninę myjemy, wrzucamy do blendera i drobno mielimy. Dorzucamy do blendera obrane jajka (najlepiej jeszcze ciepłe) i łyżkę masła. Mielimy prawie na puch, mogą zostać pojedyncze większe kawałki jajek, nie szkodzi. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą i pieprzem do smaku.
Pastę nakładamy na chlebek i dekorujemy rukolą czy pomidorem (według gustu). Ważne by pasta nie była z lodówki, powinna być ciepława (ja czasem wkładam pojemniczek z nią na garnek z parującą wodą) by ładnie się rozsmarować.
Smacznego!