Smoothie to napój bezmleczny. Do jego przygotowania potrzebny jest blender, który bardzo dobrze zblenduje owoce lub warzywa z lodem, sokiem owocowym oraz wodą. Odpowiednimi dodatkami będą różne przyprawy, orzechy lub miód. Ogromna dawka witamin, składników mineralnych, energii – to nie tylko moda, to zdrowy styl życia.
Smoothie banan-kiwi
Składniki:
– 150 g banana (1 duży)
– 100 g kiwi (2 szt.)
– 200 g jabłka (2 szt.)
Przygotowanie:
Banana obrać ze skórki i pokroić go na mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne a miąższ pokroić w kostkę. Owoce umieścić w pojemniku blendera i zblendować je na gładką masę. Smoothie rozlać do dwóch szklanek i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przygotowanie:
Obrać kiwi i pokroić na mniejsze części. W blenderze kielichowym umieścić jagody oraz pokrojone kiwi, wlać szklankę soku pomarańczowego i zmiksować wszystko na gładkie smoothie. W przypadku zbyt gęstego koktajlu, dolewać partiami sok z pomarańczy.
Smoothie arbuzowe
Składniki:
– 2 szklanki arbuza bez pestek, pokrojonego w kostkę
– 1-1/2 szklanki soku jabłkowego
– 1 łyżeczka wody różanej
– miód do smaku
– kostki lodu do podania
Przygotowanie:
Dodać wszystkie składniki do blendera i zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodawać sok podczas miksowania.
Przygotowanie:
Mango obrać i pokroić w większą kostkę. Przełożyć je do naczynia blednera. Dodać banana i sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest gęsty dodać kostki lodu lub odrobinę zimnej wody.