Smażone zielone pomidory z pomarańczą

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Przepis (na mniej – więcej 3 słoiczki) przedstawia się mniej – więcej tak:

Potrzebujemy

1 kg zielonych pomidorów

skórki z mniej – więcej 4 pomarańczy

mniej – więcej 1 kg cukru

goździków do smaku

Skórki z pomarańczy należy kilkakrotnie obgotować w wodzie, zmieniając ją za każdym razem, po czym usunąć albedo (biały miąższ po wewnętrznej stronie). Dusić pod przykryciem w niewielkiej ilości wody.

Z pomidorów usunąć skórkę i pestki, pokroić na mniejsze części i postępować tak jak ze skórkami pomarańczy (pomijając proces usuwania albeda, którego w pomidorach i tak nie ma).

Pod koniec wymieszać owoce ze sobą w jednym naczyniu i dalej dusząc na niewielkim ogniu dosypać cukier.

Przełożyć do słoików i dokładnie zamknąć. Konfitury powinny być bardzo słodkie i z przewagą pomidorów.

W sam raz do twarożku lub jako dodatek do herbaty.

file1256545839

Przepis dodany przez: Justyna