Piernik

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 jajko

½ kostki margaryny (125 g)

225 g powideł śliwkowych (konfitura wiśniowa sprawdza się równie znakomicie)

2 łyżki kakao

1 łyżka sody

2 łyżki przyprawy do pierników (lub wg. uznania – patrz pierniczki)

orzechy, rodzynki, bakalie – ok. 1 filiżanki, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie!

Jajko utrzeć z cukrem, w oddzielnym naczyniu wymieszać sypkie produkty i dodawać stopniowo: mleko oraz jajko z cukrem, na końcu roztopioną margarynę, powidła i bakalie z orzechami.

Piec około 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

file1256546449

Przepis dodany przez: Justyna



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz