Smażone mini pizze
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, sól.
Farsz: 30dag pieczarek, 3 pomidory, 2 cebule, olej do smażenia, 20dag żółtego sera, przyprawa do pizzy, oregano, bazylia, czarny lub ziołowy pieprz, 1 strąk czerwonej papryki.
Przygotowanie: składniki na ciasto wymieszać . Wyrobić z ciepłą przegotowaną wodą. Szybko zagnieść ciasto ( takie jak na pączki). Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie umyć, pokroić i usmażyć na oleju pieczarki oraz paprykę. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone pomidory, połączyć z grzybami i papryką. Przyprawić. Dusić kilka minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Z każdej wyrobić nieduży placuszek i usmażyć na rozgrzanym oleju. Ułożyć farsz, posypać serem i podawać.