Smażone gniazdka makaronowe czyli spagettii inaczej
Składniki:
1 opakowanie makaronu gniazdka,
1 puszka pomidorów ,
1 mała cukinia,
1 cebula,
10 dkg.startego żółtego sera,
4 łyżki tłuszczu,
2 jajka,
bułka tarta do panierowana,
Fix Spagetti Napolii z włoskimi ziołami firmy KAMIS
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pomidory odsączyć a zalewę zostawić do sosu.Cukinie umyć,obrać i pokroić w słupki.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.Na patelni zeszklić cebulę,po 2 – 3 min. dodać cukinię i pomidory.Wszystko razem poddusić ok.2 minuty.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron wrzucić na 2 min.do osolonego wrzątku.Odcedzić.
2 łyżki tłuszczu rozpuścić na patelni,łopatką włożyć gniazdka.Posypać startym serem, i smażyć pod przykryciem ok.3-5min.Gorące gniazdka przełożyć na płaski półmisek,delikatnie rozszerzyć widelcem,napełnić farszem i pomagając sobie znowu widelcem „zamknąć”. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni.Jajka rozbełtać.Gniazdka makaronowe obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć na złoty kolor.
Do powstałego po smażeniu tłuszczu,dodać zalewę z pomidorów i przygotowany wg.instrukcji na opakowaniu Fix Spagetti Napoli z włoskimi ziołami.Całość zagotować.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gorące gniazdka makaronowe podawać z przygotowanym sosem..