Smażona kania
Artykuł zewnętrzny
Składniki :
- 1 kapelusz dużej kanii
- 500ml mleka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Starannie oczyścić , umyć oraz osuszyć za pomocą ręcznika papierowego kapelusz kanii. Następnie pokroić na 4 podobnej wielkości części.
- Kawałki kanii należy ułożyć w garnku. Zalać mlekiem. Na wierzchu delikatnie położyć mniejszy talerzyk, tak aby grzyb nie wypłynął tylko moczył się w mleku. Całość odstawić na ok 2 godz.
- Kanię wyciągnąć na sitko do odcieknięcia. Każdy kawałek maczać w jajku oraz obtaczać w bułce tartej.
- Kanię smażyć na gorącym oleju z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Przygotowana kanię najlepiej podawać od razu na gorąco np z gotowanymi warzywami . Do smaku można dodać łagodny sos śmietankowy.