Smażona kania

27 września 2011, dodał: anka9290
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

  • 1 kapelusz dużej kanii
  • 500ml mleka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  1. Starannie oczyścić  , umyć oraz osuszyć za pomocą ręcznika papierowego kapelusz kanii. Następnie pokroić na 4 podobnej wielkości części.
  2. Kawałki kanii należy ułożyć w garnku. Zalać mlekiem. Na wierzchu delikatnie położyć mniejszy talerzyk, tak aby grzyb nie wypłynął tylko moczył się w mleku. Całość odstawić na ok 2 godz.
  3. Kanię wyciągnąć na sitko do odcieknięcia. Każdy kawałek maczać w jajku oraz obtaczać w bułce tartej.
  4. Kanię smażyć na gorącym oleju z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Przygotowana kanię najlepiej podawać od razu na gorąco np z gotowanymi warzywami . Do smaku można dodać łagodny sos śmietankowy.

file1317147550



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...