Smaczny pudding z brązowego ryżu i sosem malinowym
Artykuł zewnętrzny
Pyszny i zdrowy pudding ryżowy:)
Składniki:
Opakowanie brązowego ryżu Kupiec
2 szklanki chudego mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
odrobina rumu
1/3 szklanki cukru brzozowego
125 g malin
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:)
Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. W garnku wymieszać mleko, ugotowany ryż, ekstrakt z wanilii, cukier brzozowy i wszystko zagotować. Zmniejszyć ognień i gotować kolejne 30 min, często mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć i przywierać do dna, deser jest gotowy.
Maliny przecieramy przez nylonowe sito, dodajemy cukier puder, odrobinę rumu, mieszamy i przelewamy sok do dzbanka.
Ryż przekładamy do szklaneczek deserowych i polewamy je sokiem malinowym:)
Smacznego:)