Słupki z cukinii w chrupiącej panierce

10 października 2024,
dodał: Palina Fedarenchyk
Artykuł zewnętrzny

Cukinia to nie tylko tani składnik, ale także bardzo zdrowy. Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co wspomaga trawieniu i daje uczucie sytości. Zawiera dużo witamin, takich jak witamina C, która wzmacnia odporność, oraz witamina A, korzystna dla zdrowia skóry i oczu. Cukinia dostarcza również cennych minerałów, takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz magnez, wspierający pracę mięśni i układu nerwowego. Dzięki wysokiej zawartości wody pomaga w nawadnianiu organizmu i jest lekka dla układu pokarmowego.

Składniki:

Słupki :
– Cukinia – 2 szt. (700 g)
– Sól – 2/3 łyżeczki
– Jajka – 1-2 szt.
– Bułka tarta – 4 łyżki
– Czosnek mielony – 1 łyżeczka
– Czarny pieprz mielony – szczypta
– Papryka mielona – 1 łyżeczka
– Oregano – 0,5 łyżeczki
– Mąka – 2 łyżki
– Ser żółty – ok. 70 g (starty na drobno)

Sos:
– Śmietana – 4 łyżki
– Czosnek – 1 ząbek
– Koperek – kilka gałązek

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj i pokrój na słupki o grubości około 1 cm. Gotowe słupki posól i odstaw, aby sól się wchłonęła. W tym czasie przygotuj panierkę.

2. Do 4 łyżek bułki tartej dodaj łyżeczkę suszonego mielonego czosnku, łyżeczkę mielonej papryki, szczyptę pieprzu oraz pół łyżeczki oregano (opcjonalnie). Wymieszaj wszystkie składniki.

3. Zetrzyj kawałek twardego sera (około 70 g) na drobnej tarce i dodaj do mieszanki z bułką tartą. Wymieszaj całość.

4. Aby panierka dobrze przylegała do cukinii, będziemy maczać słupki w jajku. Rozbełtaj jedno lub dwa jajka (zależy od wielkości jajek). Zacznij od jednego jajka, a jeśli potrzeba, dodaj drugie.

5. W tym czasie cukinia powinna już wchłonąć sól i puścić sok, który odlej (nadmiar wilgoci nie jest nam potrzebny).

6. Słupki cukinii obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i na końcu obtocz w przygotowanej panierce.

7. Tak przygotowane słupki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut. Jeśli masz tryb termoobiegu, włącz go, ale jeśli nie – też będzie dobrze. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

8. W międzyczasie przygotuj sos: Do 4 łyżek śmietany dodaj rozdrobniony ząbek czosnku. Drobno posiekaj kilka gałązek koperku i dodaj do śmietany.

Wymieszaj wszystko i sos gotowy!

Te aromatyczne słupki z cukinii w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako lekka przekąska.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.