Słonecznikowiec – biszkopt z kremem i ziarnem słonecznika

30 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszne ciasto z chrupiącym słonecznikiem – moi goście byli zachwyceni!

składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru (szkl. poj. 200ml)
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • do formy: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej
  • SŁONECZNIK:
  • 30 dkg łuskanego ziarna słonecznika
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 czubate łyżki masła
  • MASA:
  • 1 op. budyniu z proszku waniliowego Delecta (+ cukier)
  • 1 op. budyniu w proszku krówka Delecta (+ cukier)
  • 3 szkl. mleka
  • 200 g masła
  • POZA TYM POTRZEBNE JESZCZE BĘDĄ :
  • 1 puszka 570g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3/4 szkl. mocnego naparu z czarnej herbaty lub kawy
  • 1 tabliczka 100 g czekolady gorzkiej
  • sposób przygotowania:

    Puszkę mleka (zamkniętą) gotować 2,5 godziny, wystudzić. Można wykorzystać gotową masę krówkową (ok. 1-1,5szkl).

    BISZKOPT: Dno formy (25X35cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2  szczypty soli i  naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i  cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i  prawie biała. Oddzielnie ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i  ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to sypkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i  przekręcając miskę dookoła. Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek – jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną :-). Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w  piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianą szpadką i  sprawdzając czy po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić poziomo na dwie części.

    SŁONECZNIK: do rondla wlać mleko, dodać masło i cukier a kiedy się zagotują wsypać słonecznik. Gotować całość, w właściwie smażyć, cały czas mieszając ok. 10-15 min. aż masa zacznie lekko brązowieć czyli karmelizować się. Odstawić do ostudzenia i jeśli się zbryli to rozkruszyć rękami.

    MASA: zagotować połowę mleka, w reszcie rozmieszać proszki budyniowe – dodać ilość cukru podaną na opakowaniu. Rozrobiony budyń wlać do gotującego mleka, gotować mieszając ok. 3 min.. Odstawić pod szczelnym przykryciem z folii do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem. Na koniec dodać 2/3 uprażonego słonecznika, wymieszać.

    PRZEŁOŻENIE: jeden blat biszkoptu skropić połową naparu herbaty, posmarować połową kajmaku z puszki, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptu, skropić resztą herbaty, posmarować resztą kajmaku i posypać pozostałym uprażonym słonecznikiem. Całość polać roztopioną czekoladą i  wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki.

    file1291123550