Słoneczne kopytka z wołowina w orientalnym wydaniu

12 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

  • NA KOPYTKA:
  • 800g obranych ziemniaków
  • ok. 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 350g wołowiny
  • pieprz
  • 4 cebulki czerwone
  • 2 małe marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • olej
  • NA MARYNATĘ:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z ananasa( z puszki)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/4 limonki( sok+ skórka)
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu( lub troszkę mniej)
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • sezam, rzeżucha


    Marynatę przygotować z podanych składników w miseczce, wcisnąć sok z limonki, skórkę pokroić i dodać.
    Mięso pokroić na cienkie paski. Posypać pieprzem. Włożyć do woreczka zamykanego na ziper, dodać marynatę, potrząsnąć dobrze. Wstawić na noc do lodówki( lub marynować min 6 godz).
    Także wieczorem, dzień wcześniej można już pokroić na długie zapałki marchew i pietruszkę( trzymać w lodówce).

    Ziemniaki ugotować.
    Mięso z cebulą wrzucić do woka, na mocno rozgrzany olej. Smażyć kilka minut mieszając, lub potrząsając patelnią. Jak kawałki mięsa „zetną się”, dolać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, by troszkę zmiękła. Wstawić wodę na kopytka, posolić ją, dodać oliwę.

    Ziemniaki podusić praską na puree, dodać jaja, kurkumę i mąkę( zaczynając od 1,5 szklanki) wymieszać, wyrabiać ciasto na stolnicy, podsypując mąką, tak, by nie kleiło się do rąk. Formować małe kawałki( w  dłoniach, lub krojąc ciasto nożem). Wrzucać do wrzątku, gotować 2-3 min od wypłynięcia.

    Wołowinę podawać z żółtymi kopytkami, polać wytworzonym podczas duszenia sosikiem, posypać sezamem. Na talerzach ozdobić rzeżuchą.

    file1289585066