słoneczna tarta

18 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

200 g mąki

100 g zimnego masła

3 jajka

1 mała cukinia

2 marchewki

2 pory (biała część)

listki natki pietruszki

1/2 szklanki mleka

1 łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  1. z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
  2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
  3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
  4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
  5. marchew obrać, wszystkie warzywa pokroić w cienkie plasterki,
  6. warzywa wrzucić do garnka, dodać masło i chwilę dusić, dodać przyprawy,
  7. pozostałe jajka rozkłócić, dodać mleko i przyprawy, wymieszać
  8. warzywa wyłożyć na ciasto, zalać masą jajeczną,
  9. piec w piekarniku rozgrzany do 200 stopni celcjusza przez 15 min,
  10. ułożyć na wierzchu listki natki pietruszki i piec jeszcze 5 min.

file1268904087



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz