Słoneczna potrawka z jagłami

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słoneczna bo w barwach lata…

Składniki

  • ok.50 dkg świeżych kurek
  • 1 cebula
  • po kawałeczku korzenia pietruszki i selera, kawałek białej części pora (pokrojone w kosteczkę, razem ok. 0,5 szkl.)
  • 2 smukłe marchewki
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 1 duży, żółty pomidor
  • 1/2 szkl. śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 szkl. płynu
  • 1 czubata łyżka posiekanych listków pietruszki
  • 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Opis przygotowania

Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szkl. płynu – ja dałam wodę z mlekiem, pół na pół, dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać z kaszą jaglaną.

file1259605080