Słoneczna potrawka z jagłami
Artykuł zewnętrzny
słoneczna bo w barwach lata…
Składniki
- ok.50 dkg świeżych kurek
- 1 cebula
- po kawałeczku korzenia pietruszki i selera, kawałek białej części pora (pokrojone w kosteczkę, razem ok. 0,5 szkl.)
- 2 smukłe marchewki
- po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
- 1 duży, żółty pomidor
- 1/2 szkl. śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki
- 2 łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy
- 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. płynu
- 1 czubata łyżka posiekanych listków pietruszki
- 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
- do smaku: sól, pieprz mielony
Opis przygotowania
Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szkl. płynu – ja dałam wodę z mlekiem, pół na pół, dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać z kaszą jaglaną.